Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО.

...
 Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО.
Коментари Харесай

От днес граничим с Република Северна Македония

 Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединение на Македония към НАТО. Така в действие влезе договорът от Преспа, който трансформира името на югоизточната ни съседка на Република Северна Македония.
В поддръжка на приемането на протокола, подписан от 29-те страни членки на НАТО в сряда, гласоподаваха 153-ма гръцки депутати. Против бяха 140. Следва Атина да изпрати нота до Министерството на външните работи на Северна Македония. След това управляващите в Скопие ще известят Организация на обединените нации, че новото конституционно име на страната е Република Северна Македония.

За да стане Северна Македония пълновръстен член на НАТО, всички страни членки би трябвало да ратифицират протокола, който беше подписан в сряда.За да влезе в действие името Република Северна Македония обаче беше задоволително единствено Гърция да ратифицира протокола за присъединение към НАТО.

Спрът за името сред Скопие и Атина беше последна спънка пред влизането на Македония в НАТО и започването на публични договаряния за участие в Европейски Съюз. Спорът беше решен с контракта от Преспа.

www.svobodnaevropa.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР